Om Bollywood har utmanats av någon annan industri i Indien är det utan tvekan tv-branschen. Den lilla skärmen har gett många hits, och flera stora skådespelare har börjat sina karriärer med själva den lilla skärmen.
Det är inte bara stjärnorna man blir påmind om efter att ha hört ordet TV, utan även de vintergröna programmen som förändrade seriernas ansikte. Det skulle inte vara fel att säga att bidraget från dessa serier var nyckeln till att förbättra styrkan hos den lilla skärmen.
På World Television Day, här är några program som skapade vågor då och fortsätter att underhålla publiken på samma sätt som tidigare, om inte fler.
Den 7 juli 1984 startades landets första Doordarshan-serie 'Hum Log'. Den fokuserade på problemen i det dagliga livet för en indisk medelklassfamilj och deras drömmars flykt. Flera miljoner människor gick galet över det.
Enligt en rapport sågs denna serie av mer än 80 % av den indiska befolkningen. Att tv inte var tillgängligt för alla på den tiden ledde till en topp i tv-försäljningen på 80-talet. Sådan var seriens popularitet.
Ramesh Sippy och Jyoti, som gjorde ett outplånligt märke med filmen 'Sholay', regisserade serien 'Buniyaad'. Dess berättelse skrevs av Manohar Shyam Joshi, där uppdelningen av Indien-Pakistan visades.
'Buniyaad', som sändes i mitten av åttiotalet, skapade en ny våg av entusiasm bland publiken. Den sändes första gången 1986.
Populariteten för denna serie var sådan att många privata kanaler fick programmets sändningsrättigheter efter flera år av dess ursprungliga sändning.
'Ramayana' fick en plats i indisk TV-historia som hittills aldrig kan ersättas av någon annan serie. Förra året, under lockdownen när inspelningen av filmer och TV-serier stoppades, var det Ramayana, bland andra serier som höll publiken underhöll. Både unga och vuxna njöt av den mytologiska följetongen i bekvämligheten av sina hem. Många trodde att serien gav dem positivitet och styrka att bekämpa lockdown-blues.
Populariteten för denna serie regisserad av Ramanand Sagar kan utläsas från det faktum att när det var dags för sändningen, brukade folk sitta med blommor och arti-tallrik i händerna eftersom de kunde se dess huvudkaraktärer som riktiga Ram, Sita, Lakshmana och Hanuman.
Denna serie från 90-talet var en av tidens mest efterlängtade serier. Den här serien sändes på Doordarshan från 1994 till 1996. Serien är baserad på romanen av Devkinandan Khatri och producerades av Neerja Guleri, medan den regisserades av Sunil Agnihotri.
Artister som Shikha Swaroop, Shahbaz Khan, Mukesh Khanna, Irrfan Khan och Pankaj Dheer fick mycket popularitet genom att arbeta i den här serien.
Chitrahars vurm var sådan att det var snack om staden. Serien, som startade på 1960-talet, nådde toppen av popularitet på 70-talet.
Nya och gamla filmlåtar visades i den. Det var den längsta serien i indisk tvs historia.
Vurmen för 'Chitrahar' var inte bara i Indien utan det var också mycket populärt utomlands. Tarana Rajas förankring var också omtyckt av publiken.
'Mahabharata', som sändes för första gången 1988, gjorde en oersättlig plats i publikens hjärtan. Genom att se karaktärerna Shri Krishna, Bhishma, Bhima, Kunti, Draupadi och Shri Krishna, kunde hela landet inte låta bli att sitta fastklistrad vid sina TV-skärmar. Den blev den mest populära serien i indisk tvs historia.
Populariteten för producenten BR Chopra och regissören Ravi Chopras 'Mahabharata' var så stor att så fort showen startade dränktes gatorna i städer, orter och kolonier av tunnelbanor i tystnad.
'Malgudi Days' påminner om morföräldrar och by. Denna serie som kom 1986 visades i en liten by som heter 'Malgudi'.
Den hade 54 avsnitt i TV och baserades på noveller av den kända författaren RK Narayan.
Dess chef Balkar Swami fick också många applåder från barn till äldre. När vi såg den här följetongen verkade det som om allt som hände var i vårt hus eller vår ort.
Det var 1996 som FN:s generalförsamling beslutade att fira den 21 november som World Television Day. Det spelar en viktig roll i kommunikation och globalisering. World Television Day firas varje år den 21 november för att understryka dess betydelse.