Möt uppfinnaren som utsågs till 'Drone Man of India' av tidigare presidenten Dr Kalam

Funktion

Författare - Sven Olsson
  Milind 2

Milind Raj, 29, som kommer från Lucknow, Uttar Pradesh, utsågs till 'Drone Man of India' av tidigare presidenten Dr. Kalam. Han har gjort flera drönare och robotar hittills.


Den 29-åriga Milind Raj, som bor i Lucknow i Uttar Pradesh, är också känd av många som 'Drone Man of India'. Han fick detta namn som Indiens tidigare president och själv vetenskapsman. Dr APJ Abdul Kalam gav den. År 2014 såg Dr Kalam sin drönare tillverkad och han var mycket imponerad av honom. Samtidigt gav han detta namn till Milind eftersom Dr Kalam var mycket imponerad av Milinds hårda arbete och hans briljanta trick.

Milind står för detta namn och har kontinuerligt skapat olika typer av drönare och robotar under de senaste åren. Deras drönare och robotar är också efterfrågade i branschen, och samtidigt visar deras drönare också mänsklighetens exempel då och då.


Ja, Milind tror att vetenskap och teknik kan visa sig vara en välsignelse för oss alla om de används på rätt plats och på rätt sätt, vilket Milind också har etablerat många gånger. En gång hade han med hjälp av sin drönare räddat en hund som var instängd i ett avlopp. Samtidigt, under Corona-epidemin, skapade han flera 'saneringsdrönare'. För en tid sedan har han skapat en robot som tar fullständigt hand om hans hund.

Används för att tillverka flygplan med thermocol i barndomen:




Milind säger att han älskar teknik sedan barnsben. Alla leksaker som kom till dem i barndomen försökte skapa något nytt genom att öppna upp dem alla och separera deras delar. Han berättar att han gick i sjätte eller sjunde klass när han byggde ett fartyg från en Thermocol och flög. Ingen i hans familj förväntades göra sådana saker. Men Milinds annorlunda tänkande överraskade alla. Under sin skoltid läste han tillsammans med Milindstudier böcker relaterade till naturvetenskap och teknik, tidskrifter och tidskrifter etc.

Han förklarar, 'Jag studerade managementvetenskap och juridiska studier och tillsammans arbetade jag på mina drönare och robotar. Min examen avslutades 2015 men ett år innan dess träffade jag Kalam sir. De såg och lanserade mina drönare. Samtidigt döpte han mig till 'Drone Man of India'. Det här namnet och syftet med mitt liv, jag fick det från Kalam, sir. Han sa till mig att om du tänker på de kommande 10-20 åren, arbeta med utbildning. Lär barn vad du kan så att de kommer att dyka upp som en positiv förändring i framtiden.”


Träffade kalam

Så efter studierna tog Milind inget jobb utan startade sitt eget företag och robotklubb – Robos värld. Han säger, 'Jag fick en utmärkelse på fem lakh rupier från Uttar Pradesh-regeringen för min uppfinning. Jag startade mitt företag med samma prispengar. Idag genom mitt företag tillverkar jag olika typer av drönare och robotar. Som når ut till utländska företag såväl som Indien.” Milinds team har för närvarande åtta personer, och det mest spännande är att många av dem inte har gjort några tekniska studier.


Han skrattade och sa: 'Vissa människor blir ingenjörer genom att studera, men vissa människor föds som ingenjörer. Jag och min sambo är förmodligen från andra typer av människor. 'Pervez Kadir, som har arbetat med honom de senaste fem åren, har inte gått någon skolgång.

Innan han arbetade med Milind brukade han odla en del. Men idag jobbar han som hantverkare i företaget. Han designar alla produkter. Parvez säger: 'Mitt liv har fått en ny riktning genom att arbeta på den här platsen. Det är inget annat än en dröm, och jag är glad att jag varje dag kan göra något för att förbättra andras liv.”


Hjälp från en drönare:

Förutom att tillverka drönare och robotar åt företag använder Milind även teknik för att lösa problem runt omkring sig. 2018 räddade han livet på en liten hund instängd i en 20 fot djup ravin. Han berättar att när han fick reda på att en hund hade fallit i avloppet tänkte han först på hur han skulle ta ut det där idiotiska djuret. Det var utmanande att få upp honom ur avloppet. Men om han inte tagits bort hade han kunnat mista livet också. I en sådan situation gjorde Milind detsamma, där han är expert.


Han tog hjälp av teknik och byggde en 'robotarm' på bara sex-sju timmar, med hjälp av 'Artificiell intelligens' i en av sina drönare. Han satte också en 'hjärtslagssensor' i den. Efter detta närmar han sig avloppet med sin teknik och tar ut den instängda hunden med hjälp av en drönare och robotarm. Han förklarar, 'Genom att ha en hjärtslagssensor upptäckte jag hela tiden att när robotarmen lyfte hunden var dess grepp inte särskilt starkt. För om det vore så skulle hunden kunna kvävas. Med Milinds teknik kom hunden ut på några minuter och räddade hans liv. ”

Därefter, 2020, när tonvikten låg på att sanera offentliga utrymmen för att förhindra spridning av coronavirusinfektion under avstängningen, designade Milind en drönare som kunde fixas åtta kilometer i luften. Kan sanera platsen. Han säger, 'Du kan styra den här drönaren från en dator genom att sitta på ett ställe, och den kan sanera ett stort område på några timmar. Vi sanerade många platser och tusentals fordon i vårt område med dess hjälp.”

Han har döpt denna drönare till en 'desinfektionsdrönare'. Han uppger vidare att han även räddade en skadad honhund under saneringsprocessen från drönaren. Han döpte den här hunden till 'Jojo'. Han sa: 'När vi sanerade såg jag en vit sak som dök upp i drönarens kamera. När jag gick till det stället såg jag att en hund nästan var i ett lågt tillstånd. På den tiden fanns det ingen utgång på gatan, så ingen märkte det. Så jag tog den med mig. ”

Milind höll Jojo i ett rum i sitt labb. Inom två till tre dagar förstod han att Jojo är väldigt rädd för honom, och hon kan inte förstå hans ord. Därför tog han Jojo till en veterinär. Där sa läkaren till honom att Jojo kan ha dödats mycket, vilket gör att hans förmåga att se och höra är ytlig och hans hjärna också påverkas. Jojo har också mycket rädsla för människor.

Han fortsatte med att säga: 'Jag försökte hårt först för att kunna bli vän med honom och ge honom god mat.' Men Jojo var väldigt rädd och så fort hon kände närvaron av en människa började hon göra konstiga saker. Så jag ordnade så att hon fick bo i ett rum. Jag satte även in en kamera i rummet så att den kunde övervakas. Men ibland åt hon inte mat och fortsatte att ligga tyst. Då tänkte jag att jag måste göra något. ”

Milind skapade återigen en robot med hjälp av teknik. Denna robot tar fullständigt hand om Jojo, matar honom och övervakar ständigt Jojo. Milind förklarar, 'Jojo fick också vanan med robotar under lång tid. Nu är han bekväm med roboten när han inser att det inte finns något hot från roboten. När roboten ger henne mat äter hon, och om hon någonsin möter någon fara gömmer hon sig bakom roboten. Nu säger läkaren att Jojos tillstånd förbättras med regelbunden mat och dryck. ”

Robotics Club startade för barn:

Tillsammans med sitt företag driver han också en 'robotklubb' för barn. Här lär han ut 'robotik' till skolbarn. Milind säger att han har två omgångar barn. I en uppsättning kommer barn från välbärgade familjer, som kan betala avgifter. Samtidigt undervisar vi i den andra omgången sådana barn från behövande familjer och kan inte betala avgifterna. Han förklarade, 'Skillnaden mellan fattiga och rika kan endast minskas genom utbildning här.' Därför, vad vi än tjänar på avgifterna för en grupp, investerar vi det i utbildningen av barnen i den andra gruppen så att talangen hos barnen på alla nivåer kan förbättras.'

Milind Raj arbetar också på många olika drönare för att lösa dagliga problem. Han hade också belönats med priset ‘Young Achiever’ 2017. Milind säger att han testar många av sina robotar och drönare, vilket kan visa sig vara till hjälp inom utbildning och medicin. Naturligtvis är Milind Rajs arbete och talang beundransvärda. Förhoppningsvis kommer många att ta inspiration från dem och gå vidare.