Genom att besegra cancer startade ex-arméläkaren Nitin Pandey och hans team 'Citizens for Green Doon' i Dehradun.
”För cirka 11 år sedan fick jag höra på två-tre sjukhus att jag inte kunde behandlas på grund av tungcancer. Jag har inte mycket tid att leva, så jag borde spendera resten av min tid med min familj. De tiderna var svåra, och jag tänkte bara att om jag blev frisk eller fick en andra chans att leva, skulle jag ägna det åt att förbättra människorna. Så när jag började återhämta mig efter mycket kamp bestämde jag mig för att jag måste göra något för andra. ” Detta är att säga om Dr Nitin Pandey, som bor i Uttarakhand.
Dr Nitin, 59, som driver en privat klinik i Dehradun, avslutade sin MBBS-examen från 'Armed Forces Medical College'. Därefter tjänstgjorde han i armén under en tid. 2009 fick han veta om sin tungcancer, varefter hans liv förändrades totalt.
Han berättar att när han återvände till Dehradun efter sin behandling märkte han att grönskan i området hade minskat. Människor fällde träd urskillningslöst och skadade miljön. Dr Nitin bestämde sig för att göra något åt det.
Dr Nitin pratar med Web News Observer och säger: 'För ett hälsosamt liv måste vi hitta en balans med naturen. Därför bestämde jag mig för att göra något för miljön först. Han diskuterade det här ämnet med sina vänner och några vänner och startade ‘ Citizens for Green Doon ‘ med honom. ”
Planterade mer än 60 tusen träd:
Tillsammans med att sprida medvetenhet om cancer bland människor fokuserade Dr Nitin också på att göra dem känsliga för miljön. Han säger, 'Människor märker inte hur många träd eller växter som har vuxit eller växt runt oss. Även om det är viktigt att om någon i vårt område hugger träd, bör vi ställa frågor och rädda träd från att huggas ned. Det är människornas okänslighet för miljön som vi har nått idag i den här situationen. ”
Han är också associerad med Himanshu Arora, Aneesh Lal, Ruchi Singh, Jaya Singh och Laksha Mehta. Alla dessa människor är knutna till olika arbetsområden. Men genom 'Citizens for Green Doon' utför de plantagearbete i Dehradun och ansöker i domstol för att rädda träd från att huggas.
Laxha Mehta, 53, är hemmafru och har varit knuten till organisationen sedan starten. Han sa: 'Vi har bott i Dehradun i generationer. Vi måste rädda vår stad och dess grönska. Tidigare, om ett träd fälldes någonstans, var det ingen som sa något eftersom vi funderade på att stoppa träd från att huggas ner. Men nu är det inte så. Om någon i vårt team också ser ett träd som huggas, stoppar vi omedelbart det från att hända. För om vi inte höjer vår röst kommer förändring inte att ske. ”
På grund av 'Citizens for Green Doon' har cirka 20 tusen träd räddats i staden. Hittills har denna organisation också planterat mer än 60 tusen träd och plantor. Han förklarar, 'Vi har planterat 60 000 träd i och runt Dehradun, varav cirka 85% är friska. Vårt plantagedrev pågår kontinuerligt. Idag har cirka fem tusen personer anslutit sig till denna kampanj. ”
Inspirerar ett team också elever att plantera fler och fler träd genom att gå till skolor och högskolor? De strävar efter att så mycket som möjligt knyta ihop ungdomarna med denna kampanj så att framtiden kan förverkligas. Dr Nitin säger att denna uppgift inte är så lätt. Förutom finansieringen av sina kampanjer står de inför många andra problem. Som attityden hos människor! Ingen människa kan lätt ändra sitt beteende. Det största problemet är att många inte vill ändra sig.Laksha sa: 'Många gånger är det mycket svårt att plantera plantor. Eftersom människor inte vill att träd ska planteras utanför deras hem, butiker, de har sina skäl bakom detta. Vi får inte heller mycket stöd från förvaltningen. Därför har vi inget annat val än att vända oss till domstol. ” Men det finns också några personer som deltar i den här kampanjen och försöker rädda miljön.
De säger alla att om du ser ett träd som huggas ner, höj omedelbart din röst mot det. Bortsett från detta, om du strövar någonstans under regnperioden, ta med sig frön från olika träd eller växter, plantera små växter och utrymme. Vare sig det är frön eller växter under regnperioden, och de förökar sig. Gör därför ett bidrag till miljön den här säsongen.
Kampanj för kvinnors egenmakt:
Dr Nitin Pandey förklarar att han träffade en ung ingenjör, Shruti Kaushik, vid Dehradun Institute of Technology under ett upplysningskampanjprogram som genomfördes av 'Citizens for Green Doon'. 2013 lade han tillsammans med Shruti grunden till ‘ Saheli Trust ‘. Genom vilket hittills cirka fem tusen kvinnor har hjälpts till utbildning och sysselsättning. Shruti, 30, säger att hon har gjort elektroteknik. Men hon ville alltid göra något för folket. Under sina studier arbetade han också med många sociala organisationer.
Så fort hon fick stöd från Dr Nitin Pandey startade hon därför sin organisation för att utveckla kvinnor. Idag, under ledning av Dr Nitin och Shruti, drivs flera program för kvinnor av denna stiftelse. Shruti säger: ”Vi lärde till en början kvinnor på landsbygden hantverksarbetet och började släppa ut deras produkter på marknaden. Efter hand har vi även kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet och fysiska trakasserier. Utöver att ge skydd åt dessa kvinnor ger vi även juridisk hjälp. ”
Dessutom är dessa kvinnor kopplade till utbildning och anställning. Det bor för närvarande 16 flickor i det härbärge som drivs av Saheli Trust. Denna siffra fortsätter att fluktuera. Alla får gratis tak över huvudet, mat, utbildning etc. och deras övriga behov tillgodoses också. Bortsett från detta kämpar stiftelsen också för utbildning av flickor på landsbygden. Hans team går från by till by och undervisar flickor. Om en familj inte kan hitta resurser för sin dotters utbildning, får deras döttrar hjälp med böcker, datakurser och annat.
Khatija, 24, som har studerat med hjälp av Saheli Trust under de senaste tre åren, säger: 'Jag läser för närvarande en magisterexamen, och samtidigt är jag också upptagen med att förbereda mig för statliga jobb. Mina föräldrar arbetar på fälten. Med hjälp av Saheli Trust har jag gjort dator- och engelsktalande klasser, och de förser mig också med böcker för min förberedelse. ” Tillsammans med studier kopplar de också ihop kvinnor med anställning. För vilka kvinnor lärs olika färdigheter. Förutom hantverk har han även tränat många kvinnor att köra bil.
Idag säger Radha, 38, som arbetar som privatchaufför, 'Jag gick med i Saheli Trust 2014. Jag var ett offer för våld i hemmet. I en sådan situation var jag tvungen att lära min dotter. Jag bad om hjälp från Saheli Trust. Han räddade mig och hjälpte mig juridiskt, och sedan stannade jag hos honom i många år. Jag lärde mig marknadsföring där och jobbade för försäljning av deras hantverksprodukter. Efter två tre år hjälpte de mig också att lära mig köra bil. ”
Hon säger att Saheli Trust hjälpte hennes dotters utbildning oerhört mycket. Det fanns en tid då Radha var helt beroende av Saheli Trust. Men idag är hon stark och vill göra sin dotter välutbildad och stå på fötterna.
Dr Nitin och hans team försöker hjälpa människor på alla möjliga sätt, även i de svåra tiderna av coronaepidemin. Dr Nitin säger att det här är en svår tid, så det är allas ansvar att ta hand om oss själva och andra. Många människor behöver vår hjälp från dig, så försök att hjälpa människor samtidigt som du tar hand om dig själv.
Läs också: Möt Padma Shri Ali Manikfan från Lakshadweep