En annan verifierad Facebook-sida använder Elon Musks namn för att bedriva kryptovaluta

Företag

Författare - Sven Olsson
  Bilder 20

Tidigare i november i år körde en verifierad Facebook-sida som imiterade Elon Musk en framgångsrik Bitcoin-bedrägeri. Många människor blev offer för det, och varför inte, det har trots allt verifierats av Facebook. Flera medier fick tag i nyheten och bluffen slogs strax efter. Men för folk som känner Elon Musk säger det sig självt att SpaceX VD har varit borta från Facebook och Instagram så länge man kan minnas.


Medan sidan gjordes otillgänglig den 1 november, 19:26 ET, som rapporterats av Gränsen , bluffen är inte över än. En annan sida som imiterar Elon Musk, som återigen verifieras av Facebook, kör en liknande Bitcoin-bedrägeri. Inlägget som gjordes den 22 november 2021, klockan 07.00 IST, har för närvarande 1,3 000 likes, 477 kommentarer och 55 delningar.

Här är länken till den nya Facebook-sidans URL: https://www.facebook.com/Elonmuskofficis/


De fallstudie Att avslöja imitatörerna som driver Bitcoin-bluffen publicerades av Ehraz Ahmed, en 25-årig cybersäkerhetsforskare.

  Skärmdump 20211123 204553

Pratar med Web News Observer Ahmed sa att sidan kan ha verifierats genom att imitera Aubrey Allegretti , som var politisk reporter på Sky News.




'Jag tror att bedragarna använde falska dokument för att verifiera den här sidan. Avsnittet Sidtransparens visar att sidnamnet har ändrats 5 gånger. Till en början gick det med något arabiskt namn. Senare ändrades det till Aubrey Allegretti, som vid den tiden var politisk reporter på Sky News enligt sin LinkedIn-profil, för verifiering. Till och med About-sektionen på sidan säger detsamma – Politisk reporter på Sky News,” sa Ahmed.

  ladda ner 8 e1637681492874

Sidan skapades den 18 maj 2014, och den genomgick flera namnbyten, precis som föregående sida, tills den slutligen döptes om till Elon Musk den 10 november 2021, tillsammans med hans bild på profilen. För närvarande har sidan 34 382 följare med 7 inlägg.


Ahmed tillade att när hackarna väl kunde verifiera kontot ändrade de namnet till Elon Musk och började lura folk.

'Allt började med ett misstänkt Facebook-inlägg. Inlägget hade bara två ord, #ADA-mynt. Bedrägeriet kördes i kommentarsektionen där bedragarna bad folk att skicka Bitcoins om de vill multiplicera det, sa Ahmed.


  Ofrälse

Han tillade att personer som hanterar sidan är från Europa. 'När vi tittar på avsnittet om sidtransparens kan vi också lära oss att det hanteras av människor som bor i Spanien och Tyskland,' sa Ahmed.

Det chockerande faktumet är dock att Ahmed tror att sidan hanteras av samma grupp som var ansvarig för Elon Musks tidigare falska sida.


'Användarnamnet liknar det föregående förutom det faktum att det har 'S'. Tidigare var det Elonmuskoffici och nu går det över Elonmuskofficis . Detta kan betyda att det är samma grupp som kör bluffen igen. En poäng att notera är att förra gången Page Bio nämnde att det bara var en fansida, men för den aktuella sidan finns det ingen sådan friskrivning, säger Ahmed.

Ett namn lika stort som Musk som används på Facebook för att lura människor att skicka Bitcoin till en kryptovaluta-bedrägeri är återigen en återspegling av kryphålen i Facebook-verifieringssystemet som säger att de följer en rigorös verifieringsprocess.


Det är inte bara på Facebook som bedragare använder Elon Musks namn för att tjäna lätta pengar, Instagram är också deras sätt att bedriva liknande bedrägerier. Dessa konton är dock inte verifierade.

Även om Bitcoin-bedrägerier inte är nya, är det faktum att dessa skadliga enheter kan spela med Facebook-verifieringssystemet och få dessa falska konton verifierade ett problem.

Uppdaterad 26 november, 23:24 IST : Sidan är inte längre tillgänglig.